Hogy ne csak a képek beszéljenek, ezért egy kevés történelem, meg érdekességek is lesznek a helyekről ahol jártam/fogok járni. Először Zetelakát fogom bemutatni kicsit részletesebben.

Az eddigi képek csak a Zetelaki-Víztározó-t mutatták be, magáról a faluról nem igazán készítettem képeket, amit majd bepótolok a legközelebbi alkalommal amikor ott járok, ami remélhetőleg még idén lesz. De akkor kezdjük is el.

Zetelaka egy 4473 fős lakosságú falu(2002-es adat), Székelyudvarhelytől 12 km-re északkeletre. Lakosságából 4457 magyar nemzetiségű.

Neve a régi mgyar Zotam-ból ered, amelynek eredete a szláv Zem személynév. Nevének eredetét egy mondával is magyarázhatjuk, miszerint a falu egykori várát Zéta király emeltette, és ezért kapta a Zetelaka nevet.

Első említése 1332-ben volt a pápai tizedjegyzék által, Zathalaka néven. A falua Csele-dombon feküdt a Küküllő kiszélesedő völgyében, negyed órára mai helyétől. Miután a tatárjáráskor felégették, a falu átköltözött mai helyére.

A vár romjai félórányira vannak a falutól, a Déság patakának a Küküllőbe torkollása feletti sziklán találhatóak. A várat valószínűleg egy földrengés rombolta le.

A faluban sok 19-20. századi székelykapu látható.

Testvérvárosai a magyarországi Balatonföldvár, és Kismányok.

Végül ígéretemnek hűen, néhány héten belül képeket is töltök fel a faluról, és remélhetőleg a várról is.

                                                                                                  Forrás: Wikipedia
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hebi.blog.hu/api/trackback/id/tr262846642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása